愛情相對論 > 愛情自由題

相信大家都好清楚,愛情是兩個人的事。但不知為何在娛樂圈中就會變成大家的事~


前陣子看了小天的新聞,的確驚訝。因為台灣傳媒的報導是指小天跟辣妹開房。當場事件上亦無形容錯誤。的確小天被傳媒影到跟一個女士步入酒店開了一家房間,但裡面發生了什麼事。沒人知…當然之後就大規模追訪小天跟女朋友許瑋甯啦。睇吓會唔會分手等等…


我身為娛樂新聞主播,當然更加留意。但睇睇吓~見到雙方都出嚟講。仍然會視對方為發展對象,會同另一半繼續落去。我個人認為這些說話已經好足夠。因為相信佢地本人已經想整件事Close File。唔好再討論或炒作落去。我亦認為既然兩位當時人都講咗。點解大家唔尊重佢地呢?


係呢個時候,身邊多位女同事就熱烈討論。覺得小天點點點,許瑋甯點點點。我聽完之後就諗,相信小天同許瑋甯身邊都有好多呢類型朋友。會同小天講,你做錯啦,你對唔住許瑋甯啦…等等;而同許瑋甯就講,你點可以原諒佢架,你唔係信佢呀嗎…等等。呢班朋友係講呢的說話既時候究竟出自咩心態呢?想佢地兩個分開?如果你真係佢朋友好應該尊重佢地。而唔係加入太多自己局外人嘅情感。


倒轉咁講。如果你好愛你另一半佢做咗錯事,自己唔一定會唔原諒佢,因為愛是擁有包容係裡面。你究竟包容幾多只有自己知,所以唔應該將自己欠缺包容嘅心態加落朋友身上。要做好朋友應尊重你朋友的決定。你明白嗎??

回應
如果你已經是tvb.com的會員,登入後便可在此留言。   還未註冊成為tvb.com的會員嗎?
現在立即火速行動!
同居好?!結婚好?! LET GO! (by mini)